HAMİT KAPLAN…!

  • 17.12.2021 15:31
  • (19)

Hamit Kaplan 20 Eylül 1934 yılında Amasya’ nın Hamamözü İlçesinde doğdu 5 Ocak 1976 yılında Çorum yakınlarında geçirdiği bir trafik kazasında hayatını kaybetti. Dedeleri  Kafkasya’nın  Adıgey bölgesinden sürgün edilmiş Çerkeslerdendir.

(Dünyayı TİTRETEN ŞAMPİYONLAR BİR ARADA:Hamit KAPLAN ve Gazanfer BİLGE ağır Sıkklet boks Şampiyonu Muhammed ALİ'yle birlikte...)

         Dünya Güreş olimpiyatları şampiyonu Çerkes  Adil Candemir tarafından yetiştirildi. Yirmi yaşında güreşe başladı,  geçirdiği bir ameliyat sonucunda güreşi bıraktığı 1965 yılına kadar 115 kez milli formayı giydi.  Milli forma ile 15 altın, 11 Gümüş, 6 Bronz Madalya kazanmış, toplamda ülkemize 32 Avrupa, Dünya ve Olimpiyat madalyası kazandırdı.

1955 Akdeniz Oyunları Şampiyonu(Grekoromen) 1956 Dünya Kupası Şampiyonu(Grekoromen) 1956 Melbourne Olimpiyat Oyunları Şampiyonu(Serbest) 1957 Dünya Şampiyonu(serbest) dalında Milli Bayrağımızı göndere çektirmiş, İstiklal Marşımızı okutmuştur.

         Milletlerin bilimde, kültürde, sanatta, sporda rol model şahsiyetleri vardır ve insanlar milletlerin varoluş etkenleridir, kendi alanlarında çığır açarak genç nesillere rol model olurlar. Hamit Kaplan  ülkemizin  böyle müstesna  bir değeridir.

         Düzce’mizin,  Olimpiyat Kavşağı olarak anılan bölgede yetmişli yıllarda otobüslerin mola verdiği tesise Olimpiyat adını vermiştir. Bugünkü gibi sanayinin gelişmediği, birkaç kereste atölyesinin dışında fabrikanın bulunmadığı Düzce’ de yüzlerce kişiye iş imkanı sunmuş, ekmek kapısı açmıştır.

         Olimpiyat tesislerine yaz tatillerinde çalışıp öğrenimini sürdürerek üniversite bitiren yüzlerce Düzceli genç vardır. Olimpiyat, Fakirin, düşkünün, muhtacın sığınma yeri olmuş derdini söyleyip derman bulmayan hiç kimse olmamıştır.

         Ne yazık ki ! elde ettiği başarılarla sadece Düzcelilerin değil Türkiye’de büyük bir kesimin gönlünde taht kurmuş böyle bir değer; bu müstesna insana “seçilmiş bir belediye başkanı” gerekli kadirşinaslığı göstermemiş, Olimpiyat Kavşağının ismini HAMİT KAPLAN OLİMPİYAT KAVŞAĞI olarak adlandırmamıştır…

         Çok değerli istisna bir ilim adamı olan Kırşehirli, Prof. Dr. Erol Güngör’ü hatırlayan Düzce’liler yine Düzceli olan ve Türkiye tarihine mal olmuş, Olimpiyat şampiyonu Milli güreşçiler Haydar  ve Nurettin Zafer kardeşler, Prof.Dr. Bülent Berkarda,  Prof.Dr. Enver Konukçu’yu hatırlamamış ve yine Düzce’nin üç kuşağına öğretmenlik, idarecilik yapmış Orhan İbrahimoğlu’nun adını bir okula bile vermemiştir. Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür ancak yazının konusu bu değildir.

AK PARTİ MECLİS ÜYELERİ REDDETMİŞTİR…!

         Yarım asırdır Olimpiyat olarak adlandırılan bu kavşağın adı Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü’nün talimatıyla değiştirilmiştir. Belediye meclisine verilen önerge ile kavşak isminin Olimpiyat olarak kalması teklif edilmiş; ancak AKP meclis üyelerinin oylarıyla reddedilmiştir. Faruk Özlü’nün direktifi olmasa meclisten böyle bir karar çıkması imkansızdır.Düzce ve Düzceliler adına üzücüdür ve düşündürücüdür…!

         Milli sporcumuza yapılan vefasızlık, saygısızlık boyutuna taşınmıştır. Halkın talebine ve itirazına rağmen Belediye meclisinin eyleminden geri adım atmaması, Kafkas toplumunun ve kanaat önderlerini ziyadesiyle üzmüş ve Hamit Kaplan’ın etnik temeline istinaden böyle davranıldığı ve Faruk Özlü’den kaynaklandığı düşüncesi hakim olmuş.

         Genel seçim çok yakındır muhtemelen bu kadro bir daha olmayacaktır. Yeni seçilen Belediye Meclisinin ilk işi Olimpiyat Kavşağının ismini HAMİT KAPLAN OLİMPİYAT KAVŞAĞI olarak değiştirmek  olmalı  ve uygun bir yere şampiyonun  büstünü yerleştirmelidir. …

(12/2021.Aydın Koç)

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Objektif Gazetesi (www.duzceobjektif.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (19)

  • Ferat Ok
    Ferat Ok
    15.04.2022 01:24

    Halen isim değişmedi mi, illa ki birisi mi gelip değiştirecek.

  • Mehmet Ali
    Mehmet Ali
    19.03.2022 23:20

    İsim konusunda a dan z ye dediklerinizin hepsine katılıyorum. Ama sadece son cümle, büst konusu. Bu büst heykel aşkınızdan vaz geçin. İnsanlar yaptıkları ile ileriye bıraktıkları ile yaşar. Büst sadece kuşların tepesine konacağı yer olur. Başka bir şey olmaz. Birde yapan ustaya ihya kaynağı.

  • Olimpiyatci
    Olimpiyatci
    27.01.2022 22:25

    Belediye başkanının sülalesine böyle bir adam çıkmış mi, bunun meclisinde kimler var, ne iş e yararlar,

  • Amasya dan sevgiler
    Amasya dan sevgiler
    27.01.2022 16:22

    Hamit Kaplan a dünya değer vermiş, düzceli ler ile belediye başkanı vermese ne yazar, kendi değerlerini belli etmişler.

  • Düzceli vatandas
    Düzceli vatandas
    3.01.2022 22:31

    Faruk Özlü ilk secimde düzeyi terk edecek bodrumdaki villasına gidecek, belediye meclis üyeleri siz düzcede ne yüzle toplumun içine çıkacaksınız. Bu kararınız her zaman size hatirlatilacak.

  • Düzceli
    Düzceli
    3.01.2022 22:27

    Faruk inat etse de eninde sonunda, bu kavşak Hamit Kaplan Olimpiyat Kavşağı olarak adlandırılacak.

  • mehmet
    mehmet
    26.12.2021 19:58

    vah zavallı düzce kimlerin eline kaldı. faruk özlü düzcenin mahallelerini gezmişmi

  • metin şen
    metin şen
    25.12.2021 21:49

    artık gidiyorlar, hesap zamanı yakın. ilk meclis toplantısında adalet yerini bulacak

  • Ali Özkal
    Ali Özkal
    24.12.2021 21:22

    Çok haklı bir yazı ve altına ben de imzamı atarım.

  • Meraklı Düzceli
    Meraklı Düzceli
    24.12.2021 13:45

    Sayın Belediye Başkanımız Gereğini Yaptı , Olimpiyat Kavşağı ile ilgili eylem yapan ve fikirlerini dile getiren Düzce Sevdalılarını ,Cumhuriyet Savcılığına şikayet etmiş , Bir Çok Kişi Cumhuriyet Savcılığına Çağrıldı , Düzce Belediye Meclis Üyleri ile Belediye Başkanını kınıyorum . Siz seçim zamanı halkın arasına bu yüksek ego ile nasıl gireceksiniz ? Merakımdan soruyorum...

  • düzceyi sevenler derneği
    düzceyi sevenler derneği
    22.12.2021 09:59

    bu yazıyı düzce belediyesi yetkilileri okudu mu. okuduysa gereğini yaptı mı. yapmadıysa hemen o görevlerinden ayrılmalıdırlar.

  • Ali Yurdakul
    Ali Yurdakul
    21.12.2021 23:03

    Muhammed Ali'yle Hamit Kaplan ve Gazanfer Doğu'nun ortak fotosunu Düzce Beld. Başk. Faruk Özlü görseydi Şampiyonların kimler olduğunu da öğrenirdi bari. Tanırdı Şampiyonları. Tebrikler Aydın Koç

  • Ali Yurdakul
    Ali Yurdakul
    21.12.2021 23:02

    Muhammed Ali'yle Hamit Kaplan ve Gazanfer Doğu'nun ortak fotosunu Düzce Beld. Başk. Faruk Özlü görseydi Şampiyonların kimler olduğunu da öğrenirdi bari. Tanırdı Şampiyonları. Tebrikler Aydın Koç

  • Musa Bahar
    Musa Bahar
    21.12.2021 00:27

    Olimpiyat kavşağı Hamit Kaplan Olimpiyat kavşağı olarak değiştirilmelidir.

  • düzce sevdalısı
    düzce sevdalısı
    21.12.2021 00:25

    Faruk Özlü düzce için şansızlıktır. aile boyu kadro çalışıyor. danışmanlarına bak ne olduğunu anla

  • Kafkasyalı
    Kafkasyalı
    21.12.2021 00:23

    Faruk Özlü nün Çerkezlere. Abhazlara karşı önyargılı olduğunu biliyorum. bu ne hazımsızlık

  • Ali Ak
    Ali Ak
    21.12.2021 00:21

    Çok doğru bir yorum Düzce belediyesi çok ayıp etmiş.

  • Demir Kartal
    Demir Kartal
    17.12.2021 19:08

    Tebrikler Aydın Bey çok güzel bir yazı çok güzel bir gözlem sizi takip etmeye devam ediyoruz

  • Düzceli Salih çalışkan
    Düzceli Salih çalışkan
    17.12.2021 17:50

    Bu ne güzel bir foto. Hamit kaplan Gazanfer Bilge ve Muhammed Ali ...Muhammed Ali'nin tanıdığı Hamit Kaplan'ı Düzce Belediye Başkanı tanımıyor. Yazık

Resmi İlanlar