.

Baro Başkanı Çakır, Düzce'de devam eden yaklaşık 87 bin icra dosyası olduğunu söyleyerek " Bu sayı Düzce'nin ekonomik sıkıntısının göstergesi" dedi.

.
26.05.2022 - 15:47
Kaynak: Haber Merkezi
374
2

Oxijen Kulis programına konuk olan Düzce Barosu Başkanı Taner Çakır, Düzce'deki suç oranlarından uyuşturucuya, boşanmalardan icra dosyalarına kadar birçok konuda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Çakır, Düzce'de devam eden yaklaşık 87 bin icra dosyası olduğunu söyleyerek " Bu sayı Düzce'nin ekonomik sıkıntısının göstergesi" dedi.

Her çarşamba akşamı Oxijen Tv'de yayınlanan Kulis programında bu hafta Nevzat Cingirt ve Erol Tayhan'ın konuğu Düzce Barosu Başkanı Taner Çakır oldu.

BİZ SUÇU DEĞİL İNSANI SAVUNUYORUZ

Avukatların hırsızlık, cinsel taciz, dolandırıcılık gibi suçları savunmasının yanlış bir algı ortaya çıkardığını söyleyen ve eleştiri aldıklarını belirten Çakır, suçu değil insanı savunduklarını ifade etti.

Çakır: " Avukat temsil ettiği kişiyle özdeşleştirilemez, insanları savunur, suçu ya da suçluyu değil. biz onları hukuken temsil eden insanız. Davalı, davacı derdini anlatır, biz de onu hukuk dili ile mahkemeye anlatırız. Biz bundan çok muzdaribiz, çocuğa cinsel istismar yapmış bir kişinin avukatlığı nasıl yapılır, hiç vicdanınız sızlamıyor mu deniyor, avukatlık iki şekilde yapılır bir, ihtiyarı avukatlık, diğeri zorunlu avukatlıktır. Bazen hiç istenmeyen bir dava gelebilir bu yasal zorunluluktur." dedi.

İYİ BİR AVUKAT NASIL OLUR?

İyi bir avukatın, hukuğu iyi bilen, kendini geliştiren, insan haysiyetine şerefine değer veren, anayasa ile teminat altına alınmış temel hak ve hürriyetleri sonuna kadar yılmaz savunuculuğunu yapan , müvekkilinin hukuki kazanımlar sağlaması için ciddi emek sarf eden ve bu konuda samimi olan kişi olduğu belirtti.

HERKESİN ŞAPKASINI ÖNÜNE ALMASI LAZIM

Düzce'nin bir göçmen şehri, farklı lehçelerin bir araya geldiği bir şehir olduğunu vurgulayan Çakır, 2017 yılından 2021 yılına kadar açıklanan istatistiki verilere göre Düzce'deki suç oranları hakkında bilgi verdi."Suçla mücadele için herkesin şapkasını önüne alıp düşünmesi lazım" dedi.

Çakır, " 2017 yılında 16 bin 630 suç dosyası 2021 yılında 16 bin 900 olmuş. Bu yıl ise ilk a6 ayda 8 bin civarında. Yine yıl sonuna kadar 16, 17 bini bulabilir. Bu ne demek, Düzce'de 32 bin civarında insan suçun mağduru oluyor 15 bin kişi de suç işliyor bu korkunç bir şey. Bu rakamlar bizim bir şeyle yüzleşmemizi sağlar, Düzce iyiye mi kötüye mi gidiyor. Nitelikli bir şehir mi oluyor yoksa niteliksizleşiyor mu, bunun analizini kamuoyunun hep birlikte yapması lazım. Herkes şapkasını önüne alıp düşünecek. Siyasiler, idareciler hep birlikte düşünmesi lazım. " derken, umutsuzluğa kapılmamak gerektiğini bunların hepsinin temelde eğitimle aşılabilecek sorunlar olduğunu vurguladı.

DÜZCE'DE SEFERBERLİK İLAN EDİLMELİ

Uyuşturucu ile mücadelede ciddi başarılar elde edildiğini söyleyen Çakır, çok tehlikeli olan sentetik uyuşturucuların ortaya çıktığını belirterek, "adaletin balyozu var ama asıl sorunun kaynağı, bu konuda bilinçlenme olması gerekiyor. Kolluk kuvvetleri eğitimler veriyorlar, sosyal medya, özenti, ekonomik sebepler, parçalanmış ailelerin bireyleri, umutsuzluk, depresyonik olaylar, bunları ortadan kaldırmak için çok ciddi şekilde Düzce'de bir seferberlik ilan edilmeli. Siyasilerin ve bürokratların ön plana çıkıp bunu sosyal medyadan ve basın aracılığı ile duyurmaları gerekiyor. gerçekten Düzce'de uyuşturucu suçları sıkıntı. Doğrudan seferberlik ilan edilmeli. Korkunç cezaları var ama cezaların yüksek olması suçun işlenmesine engel değil. Önlemek için temel faktör eğitim." şeklinde konuştu.

BOŞANMALARDAKİ ARTIŞ UYUŞTURUCUNUN ÇOĞALMASINDA ETKİLİ OLDU

Geçmiş dönemlerde Düzce'nin boşanma oranlarında ilk sırada yer aldığını hatırlatan Çakır, yapılan çalışmaların ardından aile kavramının bozulması ve boşanmaların artmasıyla uyuşturucunun çoğaldığının tespit edildiğini belirtti. " Aile kavramından uzaklaşan bireylerin başına uyuşturucu bela oldu. Örneğin alkol ile başlayan tüketim uyuşturucuya kadar geldi. Bunlar insanlara suni mutluluklar verdi. Halüsünasyonlar gördü, bir takım dertlerini ötledi, sonuç, inanılmaz acılara neden oldu.Ahlaki çöküşlere, ekonomik çöküşlere , ailelerin dağılmasına sebebiyet verdi.Baro adına yapılacak her türlü çalışmanın içinde olmaya hazırız." ifadelerini kullandı.

KADINA ŞİDDETTE AZALMA VAR

Kadına şiddet suçlarında ise Düzce'de en çok tehdit, hakaret ve yaralama suçlarının işlendiğini söyleyen Çakır, son dönemlerdeki sosyal medya ve kadın derneklerinin yaptığı çalışmalarla suç oranlarının azaldığına dikkat çekti.

ÇOK CİDDİ SIKINTI VAR

Ekonomik çöküşün Türkiye genelinde her ili etkilediğini ve nüfusa göre icralık dosya sayısının değiştiğini dile getiren Çakır, Düzce'de 2021 yılınd 19 bin icra dosyası açıldığını ifade etti.2022 yılı Mayıs ayı itibariyle bu sayının 10 bin 700 olduğunu söyleyen Çakır, " Çok ciddi bir sıkıntı var. Hukuken derdest dediğimiz devam eden dosyalar var, Düzce İcra Müdürlüğünde 76 bin devam eden dosya var. Kişilerin mal varlığına haciz yapılan, maaşına haciz konulan, tarlası arsası satılan gibi yürüyen dosyalar. 10 bin 600 tane talimat dosyası var. Talimat dosyası, Ankara, İstanbul, İzmir'den  Düzceli vatandaş icraya verilmiş, yani Düzce icra müdürlüğü İzmir müdürlüğünün gölge takipçiliğini yapıyor. İşlemi o tamamlıyor. Bu da yaklaşık 87 bin dosya demek. Düzce'nin nüfusuyla kıyaslandığında ekonomik anlamda sıkıntıyı ortaya koyar.  

 

 

 


Editör: E. TAYHAN