ÇEVRE HERŞEYDİR.

  • 31.08.2022 11:33
  • (2)

Merhabalar. Aslında başlık sanki ‘’Çevre her şey midir?’’ olmalımıydı diye düşünmedim değil.Yani  soru doğru zaman, doğru ortam ve zeminde sorulduğunu farzedersek benzer onlarca başlık çıkarmak mümkündür. En basiti ‘’ Aile herşeydir’’ en etkili üzerine çok şey yazılabilecek başlıklardan biridir ki önümüzdeki haftalar da bu konu üzerine bir şeyler yazmak istediğimi söyleyebilirim.

Yazımın konu olarak içeriğini dolduracağım  metin yine bir felsefi söylem ve tespit üzerinden olacaktır. Tabi bu söylem sadece söylemle kalmadığı bilgi birikim gözlem tecrübe harmanlaması sonucu ortaya çıktığını düşünüyorum. Evet size yüzyılımızın oyuncu ve yazarı Robert Shav’ın bir söylemini ilgi tutarak devam edeceğim. (Robert shav d: 1927 ö:1978- İngiliz oyuncu ve yazar) Shav bilgi birikim tecrübelerini gözlemleriyle sentezleyerek kendi okuduğu felsefecilerin söylemlerini ölçü alarak bazı tespitler de bulunmuş. Beni etkileyen başlık olarak da kullandığım kısmıydı. Üzerine epey bir kafa yordum diyebilirim. Yazar beş ana hedefi işaret etmiş olsa da bu hedefleri çoğaltmak kesinlikle mümkün. Şahsen ben tespitlerin doğru olabileceği kanaatindeyim. Beni etkileyen ve düşününce ne kadar da net özetlemiş  dediğim  Shav’ın  kepslere malzeme olmuş söylem iddiası şu :                        -- eğer (5) beş cesaretli insanla zaman geçirirsen  altıncısı sen olacaksın!                                                                    --eğer  spor yapan beş insanla zaman geçirirsen  altıncısı sen olacaksın!                                                             --eğer beş dürüst insanla zaman geçirirsen altıncısı sen olacaksın!                                                                                 -- eğer beş aptal insanla zaman geçirirsen altıncısı sen olacaksın!  Demiş.

Tabi buna onlarca başlık ekleyerek değerlendirin bakalım: mesela beş akıllı insan, beş ahlaklı insan vb.

Basit bir söylem gibi görünüyor olsa da adeta bir anahtar  sayılabilecek tespit ve söylem olduğu kanaatindeyim.

Bu manada yazılabilecek çok ayrıntılar ve örnekler olabileceği muhakkak. Ama adı üzerinde köşe yazısı olduğu için siz okuyucularımı sıkmamak adına diğer başlıklar altında değerlendirmeyi sizlere bırakıyorum.

Hatta atalarımızdan günümüze ulaşmış olan ‘’ bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim’’sözünü bu manada değerlendirirsek niye öyle dedikleri  bir fikir verir değil mi?

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Objektif Gazetesi (www.duzceobjektif.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (2)

  • Şadiye Karlı
    Şadiye Karlı
    8.09.2022 17:36

    Beş değil bir " hırsızla" zaman geçirirsen ne olur acaba İlhami Bey.

  • Erol Tayhan
    Erol Tayhan
    8.09.2022 17:33

    Evet Shav'ın söylemleri ve tespiti "Arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim" atasözünü teyit ediyor. Böyle örneklere ihtiyacımız var. İyi'lerin çoğalması için sizin gibi zaman zaman KALEM OYNATMAK LAZIM. Teşekkürler.

Resmi İlanlar